Frank Ådahl

Frank föddes 1960 i Finland men kom till Sverige redan 1961. Det enda intresse som han hade var musik, musik och åter musik. Det hela började 1969 då den första EP'n spelades in tillsammans med bröderna Dan och Simon.

Efter grundskola och musikestetiskt gymnasium tillbringade Frank ett halvår i Uppsala där han läste Kulturkommunikation på Universitet. Frank har i princip arbetat med musik på heltid sedan dess, med undantag för ett år då han jobbade i Stockholm på tidningen Dagen.

Numera är det allsköns musiksysslor som gäller: egna konserter med pianist eller med fullt band och kör, inhyrd musiker och sångare i alla möjliga sammanhang (bland annat Bingolotto) samt radioreklammakeri åt Radio Rix m.fl.

Frank har även en tjänst som lärare på Musikmakarlinjen i Örnsköldsvik, en 2-årig låtskrivarutbildning med inriktning på popmusik. - Utbildningen är en chans för mig att ge tillbaka lite av allt som jag fått genom mitt musikutövande, säger Frank.

Under åren 1978-1992 var Frank med i gruppen Edin-Ådahl, en konstellation av två brödrapar, Lasse och Bertil Edin samt Frank och Simon Ådahl. Trots att antal skivor och hundratals konserter lät framgångarna vänta på sig.

Genombrottet kom 1990. Edin-Ådahl fick ett erbjudande av låtskrivarparet Mikael Wendt/Krister Lundh att framföra deras sång "Som en vind" i den svenska schlagerfestivalen. Sången vann och Edin-Ådahl fick representera Sverige i Zagreb, Jugoslavien.

Den engelska utgåvan av plattan "Into My Soul" spelades flitigt i USA på dom amerikanska kristna radiostationerna. Gruppen toppade The CCM Chart (Contemporary Christian Music) med 3 olika sånger!

Efter 14 år lades dock konstellationen Edin-Ådahl på is. Om dom kommer tillbaka? Man ska aldrig säga aldrig...

1993 bildade Simon Ådahl coverbandet Instant Hits. Gruppen, Frank och Simon samt Johan Fransson på trummor och Patrik Lindell på gitarr, turnerade hela våren runt om i Sverige. Under sommaren -93 agerade grabbarna kompband åt Carola på hennes 10-årsjubileumsturné som artist.

Hösten -93 fick Frank förfrågan från Lasse Lindbom att vikariera för Micke Boylos i The Husbands, Lasses eget band. Frank har under sina 8 år(!) i bandet varit med och kompat en stor del av den svenska artisteliten.

Sommaren 1994 fick Frank erbjudandet att göra den svenska rösten på Disneys "Lejonkungen". Som lejonet Simba har Frank blivit beskådad av ca 2 miljoner svenskar. Den rosa lilla grisen Mumfie samt den alerte pingvinen Hubbe har också begagnat sig av Franks röst.

1996 deltog Frank i svenska schlageruttagningen med sången "Tårar från himlen" tillsammans med pianisten Magnus Spångberg

Som upphovsman har Frank lyckats få med bidrag i 1998 års melodifestival med sången "Kärleken finns överallt". Detta bidrag framfördes av Helen Eriksson. Frank har ett fortlöpande samarbete med många av landets nya låtskrivare, både som text- och musikförfattare.

Sommaren 1998 tillbringades på turné med bland annat Stefan Andersson och Jenny Öhlund. I september var det dock dags för Musikmakarna att komma igång med sitt första skolår.

- En av mina största utmaningar! Det är alltid lite skrämmande att vara med om att dra igång något nytt, menar Frank.

Under sommaren 2000 var han med på Marie Fredirkssons sommarturné i egenskap av kör- sångare och keybordist. - En stor ära att få spela med denna levande poplegend med en smått fantastisk musikhistoria bakom sig, säger Frank.

I augusti 2001 fick Frank den stora äran att kompa soullegenden James Ingram när han framträdde på sitt Sverigebesök. - En av mina största sångfavorite, säger Frank.

Frank har dessutom ett ljudreklamföretag tillsammans med Samsounds ägare Jerry Gyll. Här tillverkas det mestadels radioreklam. Idag är det 4 personer som jobbar deltid i företaget med radioreklam.

Det är i sanning en utmaning att jobba under tidspress och givna direktiv. Men det är stimulerande och lärorikt.

Frank fortsätter: - Att vara musiker på heltid i Sverige kräver att du har bredd, att du kan tänka dig att jobba med olika saker samtidigt. Det är kanske inte världens lättaste jobb alla gånger!

Bilder - Köp skivor här!!